Ostalo
STARA NOVICA: Radenska dolina in njene prirodne skrivnosti
Četrtek, 02 March 2017

(Odlomki iz popisa mojega potovanja po Dolenjskem. Fran Pire.) SLOVENSKI NAROD, ŠT. 46, 1909 


Preberi več
Razvoj gasilstva v današnji Gasilski zvezi Grosuplje
Sobota, 21 May 2016

Gasilstvo od konca 19. stoletja v prostoru današnje GZ Grosuplje, velike nesreče in odzivi, spreminjanje gospodarskih in družbenih razmer ter še nekateri drugi pomembnejši dogodki


Preberi več
GASILSTVO V SLOVENIJI OD LETA 1945
Sobota, 21 May 2016

Nekaj vzporednic na Slovenskem v času delovanja PGD Zagradec pri Grosupljem


Preberi več
NOVI ZAPISKI J€ŽKA ZAGRAŠKEGA
Petek, 20 May 2016

ZEMLJEMERCI SO ZNIŽALI TRIGLAV ZA 35 CM

Ko so nedavno zemljemerci objavili, da se je Triglav znižal za 35 cm, so v VELE-GROSE-UPLJAH nekateri spet začeli razmišljati o gradnji zadrževalnika VELIKI POTOČEK, da bi zmanjšali POPLAVE, saj se bojijo, da je imel pri tem spet kakšne prste vmes J€žek Zagraški.

Ja, priznam. Mea culpa, mea maxima culpa. Ko smo nivelirali zadnjih več kot 10 let po vsej S-LOVE-niji, sem jo pri tem kar precej prehodil ... in če je zaradi tega zlezla dol, je bila pa zares slabo podložena. 

P.S.: Zdaj menda nekateri že spet pripravljajo ČOLNE in HOVERCRAFTE https://en.wikipedia.org/wiki/Hovercraft#/media/File:USN_hovercraft.jpg ter se odpravljajo na KUCELJ, kjer bodo počakali na VESOLJNI POTOP.

 

NAJPREJ ČEBELE, ZDAJ BI RADI ŠE GASILCE?

Ko je gasilec J€žek Zagraški izvedel, da VSI LEVI SVETNIKI (s poudarkom na predzadnjem I) niso glasovali za LETOŠNJE OBČINSKO ZLATO PRIZNANJE (ki je itak samo papir - brez denarja), je zelo hitro našel STAR PARTIJSKI MODEL, po katerem delujejo poleg veleupeljskega kontinuitetnega političnega ferajna tudi v STRANKI NAJBOLJ-MODERNEGA VIDEZA, cepljenega na PROSLULI in propadli LDS. Tam so že pred leti ob podobni priložnosti POVZROČILI, da so med ČEBELARJE DELILI LEVE in DESNE čebele. Niso pa povedali, katere morajo delati in katere med nabirajo. J€žek pa se pri tem boji, da tudi takrat čebel sploh ni bilo, ampak so bili zraven sami TROTI. 

Je pa J€žek po ZVEZAH izvedel, da ZAGRAŠKI FAJERBERGERJI tudi VSEM SVETNIKOM s Florijanom vred OBLJUBLJAJO: Kjerkoli bo gorelo, ali bodo imeli kakšno drugo nesrečo, in če jih bodo poklicali NA INTERVENCIJO PREK REGIJSKEGA CENTRA ZA OBVEŠČANJE, bodo po najboljših možnostih (v skladu z usposobljenostmi in opremo) odhiteli NA POMOČ! 


Preberi več
Zagraško-radensko polje
Torek, 22 March 2016

Za uvod

Že iz tega zapisanega naslova boste lahko zaslutili, da se s tem območjem več kot pol stoletja dogaja nekaj nenavadnega. Strinjam pa se, da bi tu moralo biti veliko lepih fotografij in besedilo, ki bi kar vrelo od navdušenja nad naravo.

In zares je (bilo) lepo to kraško polje, ki tudi Radensko nikoli prej ni imelo v svojem imenu, pač pa le vrsto večjih ali manjših ledinskih imen, pa sem in tja kakšno poimenovanje po Mlačevcih, Slivničanih, Predolcih, Radenčanih, Zagradčanih in Žalcih, ki so bili lastniki v tem prostoru, nekateri že davno pred zemljiško odvezo, drugi pa pozneje. Več kompleksov pa so imeli še po drugi svetovni vojni v skupnem vaškem koriščenju, podobno kot na primer vaške komunščine.

Ljudje, ki so tisočletja živeli tukaj, so dobro poznali to naravo, vse njene prednosti in muhavosti. Poplave so bile skoraj vsako leto dvakrat – spomladi in v jeseni. Zato tega območja niso gnojili, saj gnoja niso imeli dovolj niti za na njive. Večino parcel so kosili le enkrat in še to precej pozno. Vedeli so tudi, da je treba pokošeno najmanj v treh dneh pospraviti.

Nobene, pa prav nobene, hiše niso zgradili nikoli tako nizko, da bi jo tudi zelo visoka voda poplavila - morda kakšno leseno gospodarsko poslopje, ali pa prostore, ki jih niso rabili za stanovanja? Bilo pa je na vseh vodotokih, ki so vijugali na tem območju, veliko mlinov in žag – v letu 1943 skupaj kar 29 v Grosupeljski kotlini. Nedvomno so poleg vrste meandrov in okljukov na potokih veliko pripomogli k upočasnjevanju poplavljanja.

Glede na to, da je to območje zdaj že štiri leta razglašeno za krajinski park, in zato, ker je iz Krajevne skupnosti Mlačevo na koncu ob določitvi meje tega območja ostala samo vas Zagradec v krajinskem parku, ostale tri pa ne, ga bom v tem prispevku imenoval Zagraško polje do meje s k.o. Račna, celega pa kar Zagraško-radensko polje. Pri nizanju zemljepisnih značilnosti se bom v nadaljevanju ustavil samo nekoliko na najbolj izpostavljenih področjih, ki veljajo za to območje in bližnjo vplivno okolico, kot so:


Preberi več

S5 Box